Kecskeméti Kisvasút és Hajtánypálya

Kecskeméti Kisvasút

Kecskeméti Kisvasút és Hajtánypálya

Menü:
Bejelentkezés:

Hajtánypálya információk

Köszöntő

Kedves Látogatók!

A Kecskeméti Kisvasút 2009-ig szállított utasokat. Sokak számára kedvelt volt, ezért újraindítását több szervezet is szorgalmazta, ezek a kezdeményezések azonban nem vezettek eredményre.

2020-ban önkéntes próbálkozás indult, hogy a vasútvonalat az eddigiektől eltérő formában, szabadidős elfoglaltságot, sportolási lehetőséget, kikapcsolódást nyújtó hajtánypályaként lehessen használni. A rendkívül sokrétű munkát siker koronázta: a közlekedési hatóság 2022-ben megadta az engedélyt a hajtányforgalomra.

Vasútszakmai háttérrel rendelkező kezdeményezésünk alapja az önkéntesség, ismérvei a felelős gazdálkodás és az elhivatottság. Munkánk első gyümölcsei már láthatóak, és külön öröm számunkra, hogy egyre többen állnak a kezdeményezés mellé. Bízunk benne, hogy nem azonnal, de folyamatosan, több lépésben sikerül ismét rendezett környezetet teremteni, és idővel a vasúti létesítmények teljesen megújulhatnak. Kérjük, hogy állomásainkon, valamint a vasútvonal mentén Önök is vigyázzanak a rendre és a tisztaságra. Önkéntes munka vagy tárgyi eszköz felajánlásokat ezen túlmenően is szívesen fogadunk. Köszönjük együttműködésüket.

Fontos célunk a közlekedési tudatosság növelése, kérjük a közúton közlekedőket, hogy a vasúti átjáróknál alaposan nézzenek körül, hiszen a vasúti járműveknek minden esetben elsőbbséget kell adni. Kérjük a helyben lakókat, hogy a vágányokra és közvetlen környezetükbe ne helyezzenek idegen tárgyakat, valamint ne parkoljanak a sínek mellé.

Köszönjük szépen mindenkinek a segítségét, aki a hajtányozás elindítása érdekében valamilyen módon segítette a tevékenységünket!

Általános információk

A Kecskeméti Kisvasút hajtányok közlekedésére alkalmas kijelölt szakaszain hajtányozásra van lehetőség. 

Jelenleg csak bizonyos napokon lehet hajtányon utazni illetve a hajtányokat felügyelt módon kipróbálni.

Helyszínek és dátumok

A hajtányok átvétele és visszaadása az üzemvezetővel egyeztetett állomáson valósulhat meg, közelgő programjainkról kérjük tájékozódjanak weboldalunk kezdőlapján a “Közelgő események” rovatban!

Közlekedési és nyitvatartási naptár

Az alábbi folyamatosan frissülő naptárunkban tekinthetik meg, hogy mely napokon van lehetőség hajtányozásra. Több különböző eseménytípust tüntetünk fel, amelyek jelentése a következő:

Menetrend szerinti hajtányközlekedés: Ezeken a napokon a weboldalunk menetrend oldalán meghirdetett menetrend szerint közlekednek hajtányjárataink, amelyekre elővételben tudnak helyjegyet váltani weboldalunk menetrend oldalán a helyjegyfoglaló rendszerben. A helyszínen már csak a fennmaradó szabad helyekre lehet jegyet vásárolni.

Különjárat rendelhető: Ezeken a napokon nincs menetrend szerinti közlekedés, azonban különjárat rendelhető.

Hajtánybérlési lehetőség: Ezeken a napokon az eseménynél megadott időpontok között Bugac vasútállomáson lehetőség van kézi- vagy lábhajtány bérlésére, amellyel a szabályzatainkban foglaltak betartásával önállóan hajtányozhatnak.

Kézihajtányozás: Ezeken a napokon az eseménynél megadott időpontok között Bugac vasútállomáson lehetőség van kipróbálni a kézi- vagy lábhajtányokat az állomás vágányain.

Rendezvény: Ezeken a napokon külön programmal rendelkező eseményt tartunk a weboldalunk kezdőlapján a közelgő eseményeknél meghirdetettek szerint. Ilyenkor többnyire lehetőség nyílik motoros hajtányon utazni és kézihajtányokat is kipróbálni.

Egyéni megkeresés alapján a naptárban szereplőtől eltérő napokon is van lehetőség a hajtányozás különböző formáira.

Árak 

Szolgáltatásaink árai kézihajtányok esetén a hajtányok igénybevételi idejétől, motoros hajtányon utazás esetén a megtett távolságtól és a személyek számától függenek.
Tájékoztatóul néhány jellemző adat:
  • 2 személyes történelmi kézihajtány használata: 1000 Ft / 30 perc
  • Utazás motoros hajtányon Bugac – Bugac felső között oda és vissza: 1000 Ft / fő
  • Utazás motoros hajtányon Bugac – Jakabszállás, Kisvasút köz között oda és vissza: 2500 Ft / fő
 
Szociális alapon nem tudunk kedvezményeket nyújtani, azonban a külön ülőhelyet el nem foglaló (a szülő ölében utazó) 4. életévét be nem töltött gyermek díjmentesen, az egy ülőhelyet elfoglaló két, 13. életévét be nem töltött gyermek egy jegy megvásárlásával utazhat. 
 
Egész napos, vagy akár több napos hajtányozás illetve nagyobb létszámú csoport esetén kedvezményeket biztosítunk, egyedi árajánlatért keressenek minket elérhetőségeink valamelyikén.
 
Az egyes külön meghirdetett programokon a díjszabás a fentiektől jelentősen eltérhet, amelyet mindig az adott program leírásánál, a helyjegy foglaló rendszerben, illetve a program helyszínén kihelyezett tájékoztatókon tekinthetnek meg.
 

Fizetés

Szolgáltatásaink a helyszínen készpénzben, bankkártyával vagy SZÉP kártyával is fizethetők. Lehetőség van banki átutalással is fizetni előzetes egyeztetést követően. Átutalás esetén bankszámlaszámunk a következő:
Metavia Rail Kft.
11703037-21451418
 
Az egyes külön meghirdetett programokon a helyjegy köteles járatokra elővételben váltott helyjegyekért a helyjegy foglaló rendszerben csak bankkártyával vagy PayPal-el lehet fizetni. Az előre meghirdetett menetrend szerint közlekedő járatokra egészen a járatok indulásáig van lehetőség online helyjegy foglalására. Az indulás időpontjában szabadon maradt ülőhelyekre a helyszínen is lehet helyjegyet váltani, érkezési sorrendben. A helyszínen készpénzben, bankkártyával vagy SZÉP kártyával is lehet fizetni.

Támogatná tevékenységünket?

Segítene a hajtánypálya és járműveink fenntartásában? Nagy örömmel és köszönettel fogadjuk, ha támogatói jegy vásárlásával segíti munkánkat.

A támogatói jegy ára 1000 Ft / darab, melyből egyszerre többet is vásárolhat. A támogatói jegyet az online pénztárunkban bankkártyával, illetve PayPal-el lehet megváltani.

Támogatásukat nagyon szépen köszönjük!

Dokumentumok

Ezen az oldalon találhatók a hajtánypálya üzemi dokumentumai. Kérjük a hajtányosokat, hogy a hajtánypályára érkezés előtt olvassák el az anyagokat és sajátítsák el a tartalmukat.

Az üzemi szabályzatban a hajtánypályára vonatkozó üzemi szabályok találhatóak, míg az üzemi szabályzat magyarázatokkal dokumentumban az üzemi szabályzat szövege ki van egészítve néhány megjegyzéssel, ami az összefüggések jobb megértését segíti.

A jelzések dokumentumban a vasúti pálya mellett található jelzések ismertetése olvasható.

A hajtánypályán közlekedő járművek karbantartásának követelményeit a hajtánykarbantartási szabályzatban találják meg.

Az útvonalkönyv állomási és vonali helyszínrajzokat, pályaadatokat tartalmaz, egyfajta vázlatos térkép a vonalról.

A gyakran ismételt kérdések dokumentumban a hajtánypálya működésével kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszünk választ adni.

Az adatkezelési tájékoztató pedig a pálya üzemeltetője által végzett videokamerás megfigyelés adatkezelési tudnivalóit foglalja össze.

Hajtánytulajdonosoknak

Kedves Hajtánytulajdonosok!

A Kecskeméti Kisvasút vágányain létrehozott Kiskunsági Hajtánypályán lehetőség van saját tulajdonú járművekkel is közlekedni. A közlekedés rendjét az üzemvezető szabályozza, az ő engedélyével lehet a járművet vágányra helyezni és a járművel közlekedni. A járművekkel a vonal tetszőleges pontjáról el lehet indulni és bárhol el is lehet őket távolítani a vágányról, fontos azonban, hogy minden tevékenység egyeztetve legyen az üzemvezetővel. 

A járműveknek a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő engedélyekkel kell rendelkezniük. A járműengedélyezés folyamatát itt foglaltuk össze.

A hajtányoknak a 12 számjegyű hatósági azonosítón kívül a hajtánypályán való közlekedéskor 2-5 betűből vagy számból álló logikai azonosítót is viselniük kell a homlokoldalukon. Ez arra szolgál, hogy a hajtányosok könnyebben azonosíthassák egymást, illetve a pályaszám nélküli járművek is megkülönböztethetők legyenek. Az azonosítót az üzemvezető adja ki, az egyszerűség kedvéért ez általában megegyezik a jármű korábban használt jelzőszámával (ha volt ilyen). A járművek és az azonosítók között kölcsönös megfeleltetés van.

Példa az azonosítókra:

A járművek vezetőinek meg kell felelni az üzemi szabályzatban foglalt követelményeknek. A vasúti törvény jelenleg nem ír elő vasúti szakirányú képesítést a turisztikai hajtányok vezetőire, azonban a közlekedés megkezdése előtt a járművezetők üzemvezetői oktatásban kell hogy részesüljenek.

Minden hajtányost szeretettel várunk!

Hajtányok járműengedélye

A jelenlegi jogi szabályozás szerint a motoros hajtány, mint vasúti jármű a közlekedési hatóságnál engedélyköteles. Az engedélyezést a vasúti járművek forgalomba hozatala, üzembehelyezése engedélyezéséről, időszakos és rendkívüli vizsgálatáról, hatósági járműnyilvántartásáról szóló 412/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet szabályozza:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000412.kor 

Pillanatnyilag ésszerű keretek között csak a történelmi járművek engedélyeztethetők, amelyekről bizonyítható, hogy már 1984. július 1-je előtt is üzemben voltak (412/2020 r. 42. § (2) ). Tipikusan ilyenek a “csőbútor” hajtányok, PVG-k. Ezeknek az engedélyeit egy egyszerű adatlap kitöltésével hivatalból kiállítja a hatóság. Kérjük, hogy akinek ilyen járműve van, az kezdje el a folyamatot. Fontos, hogy a hatóság és a jogalkotók is lássák, hogy valóban van igény a hajtányok üzembe helyezésére. Mindenkinek szívesen segítünk, hogy melyik rovatba mit kell írni.

A folyamatot a 42. § (1) bek. szerint kell elkezdeni. Külön kérésre emailben küldünk egy hivatalos levél mintát, ha rendelkezésünkre áll, akkor műszaki dokumentumot is, és egy jármű adatlapot. A mindenkor hatályos adatlap erről az oldalról tölthető le: 

https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/124024 

Először a pályaszám iránti kérelmet kell beadni, még a régi pályaszámmal (azonosítóval) kitöltve az adatlapot, utána, ha kiadták a 12 jegyű pályaszámot, akkor a típus és üzembe helyezési engedély iránti kérelmet, és az új pályaszámmal az adatlapot. A dokumentumokat a levél fejlécében szereplő címre kell küldeni.

A különböző díjakat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell az Innovációs és Technológiai Minisztérium Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00290713-38100004 számú számlájára befizetni, a befizetési igazolást pedig a levélhez mellékelni.

Minden dokumentumot papír alapon kell benyújtani a hivatalos elérhetőségeken.

A járműengedély kiadása nem függ attól, hogy normál vagy keskeny nyomtávú hajtányról van szó, bátran lehet normál PVG-t is engedélyeztetni! Egyedüli különbség, hogy a normál nyomtávolságú járművekre nincs díjmérséklés.

Az engedély számát és az engedély kiadásának dátumát el kell küldeni a hajtánypálya üzemvezetőjének.

Üzemeltetői adatok

A pálya tulajdonosa

Magyar Állam

A pálya vagyonkezelője

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Pályavasúti Területi Igazgatóság Szeged
6720 Szeged, Tisza Lajos körút 28-30.

A pálya üzemeltetője

Metavia Rail Vasúti Innovációs Kft.
1066 Budapest, Dessewffy u. 18-20. fszt.
26361044-2-42

Hatósági vizsgával rendelkező üzemvezető

Kékesi Márton
vizsgaigazolás száma: VVK\2021\59411\60418

Felelősségbiztosítás

Groupama Biztosító Zrt.
1146 Budapest, Erzsébet királyné útja 1/C
kötvényszám: 930/9078756423

Felügyeleti szerv

Építési és Közlekedési Minisztérium
Közlekedési Hatóság
Vasúti Hatósági Főosztály
1138 Budapest, Váci út 188.

Jogszabályi háttér

- A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény
- A vasúti közlekedési hatóság felügyeleti tevékenysége részletes szabályairól szóló 414/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet

Partnereink

Vasúttörténeti Alapítvány
6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 28-30.

Kecskeméti Kisvasútért Közösség

Jakabszállás, Bugacpusztaháza, Bugac és Szank Község Önkormányzatai

Elérhetőségek

Kékesi Márton
vasútüzem-vezető
kekesi.marton@metavia.hu
Forgalomirányítási ügyekben:
+36 30 834 6051
Általános felügyeleti ügyekben:
+36 30 313 7929
Facebook: Kiskunsági Hajtánypálya

A Kiskunsági Hajtánypályával kapcsolatos sajtómegjelenéseket médiatárunkban tekinthetik meg!

Information for foreign visitors

Welcome our guests! The Kecskemét Narrow Gauge Railway transported passengers between 1928 and 2009. It was popular, so its relaunch was called for by several people and organizations, but these initiatives did not yield results.

In 2020, a voluntary attempt was made that the railway line can be used in a different form than before, as a draisine railway providing leisure, sports, and recreation. The extremely diverse work was crowned with success: the traffic authority granted permission for draisine traffic in 2022.

Our initiative with a railway professional background is based on volunteering, with the criteria of responsible management and commitment. The first fruits of our work are already visible, and it is a special pleasure for us that more and more people are supporting the initiative. We hope that we will be able to create an orderly environment again, not immediately, but continuously, in several steps, and after a certain time the railway facilities can be completely renewed. We also ask you to take care of order and cleanliness at our railway. In addition, voluntary work or donations of any assets are welcome. Thank you for your cooperation.

There are several possibilities to travel or ride on the draisines. You can travel on the motorized vehicles on certain days according to the timetable, or you can ride the rail handcars or rail cycles on Bugac station or rent them for a longer trip. You can order charters in advance as well. The draisiners are obligated to comply with the operating regulations. 

For more information in English, please call +36 30 834 6051 (daily from 8 am to 7 pm) or write us to hajtanypalya@kecskemetikisvasut.hu

Informationen für ausländische Besucher

Wir begrüßen unsere lieben Gäste! Die Kecskeméter Schmalspurbahn beförderte Fahrgäste zwischen 1928 und 2009. Sie war beliebt, daher wurde ihre Wiederinbetriebnahme von mehreren Personen und Organisationen gefordert, aber diese Bemühungen brachten keine Ergebnisse.

Im Jahr 2020 wurde freiwillig versucht, die Bahnstrecke in einer anderen Form als bisher als Draisinenbahn für Freizeit, Sport und Erholung zu nutzen. Die äußerst vielfältige Arbeit war von Erfolg gekrönt: die Verkehrsbehörde erteilte die Genehmigung 2022 für den Draisinenverkehr.

Unsere Initiative mit bahnberuflichem Hintergrund basiert auf ehrenamtlicher Leidenschaft, mit den Kriterien verantwortungsvoller Führung und Einsatzfreude. Die ersten Früchte unserer Arbeit sind bereits sichtbar und es freut uns besonders, dass immer mehr Menschen die Initiative unterstützen. Wir hoffen, dass wir nicht sofort, sondern kontinuierlich in mehreren Schritten wieder ein geordnetes Umfeld schaffen können und nach einer gewissen Zeit die Bahnanlagen komplett erneuert werden können. Auch bei unseren Bahnhöfen bitten wir Sie, für die Ordnung und Sauberkeit zu sorgen. Darüber hinaus sind ehrenamtliche Tätigkeiten oder Sachspenden willkommen. Danke für Ihre Kooperation.

Es gibt mehrere Möglichkeiten auf den Draisinen zu fahren bzw. Draisinen zu treiben. Sie können an bestimmten Tagen laut Fahrplan mit den motorisierten Fahrzeugen fahren, oder Sie können am Bahnhof Bugac mit den Draisinen oder Schienenfahrrädern fahren oder sie für eine längere Fahrt mieten. Sie können auch Charter im Voraus bestellen. Die Draisiner sind zur Einhaltung der Betriebsordnung verpflichtet.

Für weitere Informationen auf Deutsch, bitte rufen Sie +36 30 834 6051 (täglich von 8 bis 19 Uhr) oder schicken Sie Mail zu hajtanypalya@kecskemetikisvasut.hu 

www.kecskemetikisvasut.hu